2021-12-30 10:29:12• hírek • Bede Emőke

Hiánypótló kiadványok a népzene és népdalok iránt érdeklődőknek

Egy korábbi citeraoktatás. Forrás: Borókagyökér Egyesület Facebook-oldala
Egy korábbi citeraoktatás. Forrás: Borókagyökér Egyesület Facebook-oldala

Az Asociatia Pro Satu Mare – Szatmárért Egyesület, illetve a Borókagyökér Egyesület összefogásának köszönhetően nemrégiben egy hiánypótló gyűjtemény készült el, mely voltaképp a Fejér Kálmán és Zolcsák Miklós nevével fémjelzett szamosdarai népdalgyűjtemény bővített kiadása – tudtuk meg Szejke Judittól, a Borókagyökér vezetőjétől.

A Darai népdalok című kötet előszavában Zolcsák Miklós ekképp írt a gyűjtőmunkáról: „Mint a község kultúrotthonának igazgatója, 14 éve kapcsolatban állok a lakossággal. A községi művelődési házban tartott előadások alkalmával tapasztaltam, hogy Szamosdara népdalkincse nagyon eltér a környező falvakétől. E népdalkincs sajátossága felkeltette bennem az érdeklődést és elhatároztam, hogy összegyűjtöm azokat. Így kezdtem a munkámat. Kezdetben válogatás nélkül, több mint 300 dalt gyűjtöttem. A dalok lejegyzését Fejér Kálmán zenetanárral együtt végeztük. A lejegyzés és rendszerezés idején sok új dalt felvettünk, több nótafától, hogy megtaláljuk a dal legeredetibb formáját. […] A népdalénekesek mindennapi gondja közé tartozik a műsorösszeállítás. Munkánk célja, hogy segítségükre legyünk szerény gyűjteményünkkel, annál is inkább, mert a népdaléneklés örvendetes fejlődésnek indult, mondhatni új virágkorát éli a mi megyénkben is.” Zolcsák Miklós talán nem is sejtette, hogy 1973-as gondolatai még 2021-ben is aktuálisak lesznek, hiszen a hagyományőrző egyesületek által szervezett, népdalokra, népzenére és néptáncra épülő tanfolyamok, szakkörök napjainkban is roppant népszerűek.


Szejke Judit, a Borókagyökér Egyesület vezetője kifejtette, a szamosdarai népdalgyűjtemény bővített kiadásának összeállítása annak okán merült fel, hogy noha roppant sikeresek voltak a Lépésházban szervezett népdaloktatások, a fiatalok kezébe mégsem tudtak egy jól használható gyűjteményt adni. Hiánypótló kiadványról van tehát szó, mellyel kapcsolatban az egyesületi vezető azt is elárulta a Szatmár.ro-nak, hogy azért esett választás épp a szamosdarai gyűjteményre, mert szerették volna, ha a magyar nyelvterület népdalvilágával ismerkedők első körben a helyi és környékbeli dallamokkal és szövegekkel barátkoznak meg. Az ötletgazdák szerencsére anyagi támogatást is találtak a kiadvány megvalósításához: a Borókagyökér Egyesület a Csoóri Sándor Alap, a Szatmárért Egyesület pedig a Bethlen Gábor Alap segítsége révén tudott beszállni a munkába.


A citerázás művészetét is papírra vetették

Nem a szamosdarai népdalgyűjtemény azonban az egyetlen, mely az elmúlt időszakban készült el, ugyanis Gáspár Attila zilahi citeraoktató is egy rendkívül rég várt, hiánypótló kötettel jelentkezett. A Szatmárért Egyesület közreműködésével elkészült munkáról Szejke Judit elárulta, tökéletes alapmű lehet bárki számára, aki kezdőként ismerkedne meg a népi hangszerrel, annál is inkább, mivel korábban csak elvétve álltak rendelkezésre ilyen oktatóanyagok. Azt pedig, hogy egy valóban gondosan, nagy szakmaisággal összeállított anyagról van szó, maga Gáspár Attila személye garantálja, ugyanis a nagy tapasztalatú oktató a tanfolyamaira is jellemző elhivatottsággal és precizitással végezte ez alkalommal is a vállalt munkát.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: